Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Громадська організація "Мiжнародний фонд "Взаєморозуміння і толерантність" - ВІЙНА, ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД, ХОЛОДНА ВІЙНА
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Thursday Mar 28

PDF Print E-mail

ВІЙНА, ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД, ХОЛОДНА ВІЙНА

Період реалізації проекту: січень-жовтень 2012
Останній термін прийому заявок: 15 травня 2011

Друга світова війна, а потім Холодна війна ввели Європу у стан тривалого розподілу. У програмі на 2012 рік, в рамках Geschichtswerkstatt Europe, фінансування буде надаватися проектам, що вивчатимуть наслідки Другої світової війни на тлі європейського суспільства у перші 15 повоєнних років. Такі міжнародні проекти повинні зробити внесок у становлення європейської культурної пам'яті.


Друга світова війна, Голокост, геноцид європейських циган, примусова праця, міграція та інші форми переслідування забрали життя мільйонів або залишили серйозні травми на долях тих, хто вижив.

Для більшості людей, у перші роки після війни, насильство в такому недалекому минулому було ще дуже ясним. Особисті спогади та досвід, певна поведінка під час війни вплинули на кожну людину по-різному, відобразившись на формуванні нового суспільства. Окремі особи та групи розглядали ці спогади по-різному. Деякі хотіли говорити про те, що вони пережили, щоб зрозуміти, пояснити, пред’явити обвинувачення. Проте, багато інших хотіли забути про минуле і сподівалися на новий старт.

 

У програмі 2012 року, в рамках Geschichtswerkstatt Europe, гранти надаватимуться близько 30 проектам, які вивчатимуть та опрацьовуватимуть спогади про Другу світову війну у перші 15 повоєнних років. Тема повинна розглядати хоча б один з даних періодів.

За спинами мільйонів людей у Європі у повоєнні роки залишились примусові виселення та праця, тюремне ув'язнення, втечі. Багато повернулися в свої будинки, які повністю змінилися в результаті війни та її наслідків. Як люди змогли адаптуватися до тих нових умов? Що було вирішальним фактором у цьому, про який вони хотіли б говорити чи ні? Які розмови відбувалися у сім'ях?

Після 1945 року зв'язки між Сходом і Заходом були дуже обмежені. Які альтернативні аспекти дискурсу розвивати щодо цієї проблеми? Яку роль відігравали особисті, економічні та громадянські сфери суспільства? Чи існують спільні спогади, які пов'язують Схід і Захід щодо порятунку, в якій формі?

Фінансування

Geschichtswerkstatt Europa надає кошти на міжнародні проекти, в яких студенти, випускники, молоді науковці, журналісти, митці та інші представники громадянського суспільства у віці від 18 до 35 років можуть працювати разом з січня по жовтень 2012, вивчаючи ВІЙНУ, ПІСЛЯВОЄННИЙ ЕРІОД, ХОЛОДНУ ВІЙНУ - Спогади часів Другої світової війни і повоєнних років (1945 - 1960).

Проекти будуть плануватися і здійснюватися заявником у співпраці з краною-партнером Центральної та Східної Європи або Ізраїлю. Мета полягає в міжнародному обміні роздумами щодо європейської культурної спадщини. Презентація та обговорення проекту повинні бути націлені на широку аудиторію. Очікується, що в результаті реалізації проекту буде створено спільний внесок для Інтернет ресурсу Geschichtswerkstatt Europa у вигляді тексту, фотографій або відео.

Проекти можуть бути профінансовані одним з двох шляхів: організація, яка планує проект з більш ніж 3 учасниками отримують грант на поїздки, проживання, матеріали і зв'язок максимально 15.000 Євро. Міжнародні групи з 2 або 3 чоловік, які не належать до організації, можуть претендувати максимум на 2.500 Євро на людину для виконання всього проекту.


План

Кожна проектна група повинна представити план, який відповідає на наступні питання:

Що є ключовою проблемою проекту?

Який підхід ви плануєте використати для вирішення цієї проблеми?

Які підготовчі(попередні) роботи(заходи) ви будете використовувати для підтримки вашої ідеї? (назвіть, будь ласка, 5 пунктів).

Які методи будуть використовуватися у реалізації вашого проекту?

Яка міжнародна група буде здійснювати проект?

Як створилась ваша група? Який досвід попереднього співробітництва ви маєте?

Як ознайомлюються учасники групи з концепціями та планами проекту?

Як ви збираєтесь включити аспект європейської культурної пам'яті до проекту?

Яка досвідчена особа може виступати в якості координатора проекту?

У якій формі результати проекту будуть узагальнені і представлені широкій аудиторії?

Які витрати плануються у ході реалізації проекту?

План проекту може бути представлений у період з 1 квітня по 15 травня 2011 за допомогою онлайн-форми на Geschichtswerkstatt Europe. У вересні 2011 року експертне журі буде вирішувати, які проекти будуть відібрані для фінансування.

Чекаємо на пропозиції щодо можливості подання спільного проекту по даній пропозиції!

Contact: Anna Littke

Tel.: +49 (0) 335 5534 5535

Mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it Skype: geschichtswerkstatt

Online: www.geschichtswerkstatt-europa.org