Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Громадська організація "Мiжнародний фонд "Взаєморозуміння і толерантність" - Луцьк 12-13
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Friday Mar 29

PDF Print E-mail

Організація: Громадська організація "Волинські перспективи"

Адреса організації: Україна, Волинська обл., м.Луцьк, вул.Лесі Українки, буд. 9, 3ій поверх

Телефон, факс, моб: +38(0332)72-71-98, +38(0332)72-71-98, +38(099)70-17-401

Ел. пошта: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web-сайт: http://www.v-perspektyvy.com.ua

Номер заявки: 38-МЕД-12

Керівник проекту: Ольхович Олена Василівна

Назва проекту: "Без минулого немає майбутнього: медико-соціальна допомога людям, що постраждали від нацистських злочинів"

Термін дії проекту: 01.06.2012 - 01.06.2013

Кошти організатора програми: 230 740,00 грн.

Цільова група: 91 особа

Опис проекту:

3 червня 2012 року працівники громадського об'єднання «Волинські перспективи» розпочали реалізацію нового проекту «Без минулого немає майбутнього: медико-соціальна допомога людям, що постраждали від нацистських злочинів». Відповідно до запланованої програми працівники організації та волонтери надають кваліфіковану оздоровчо-реабілітаційну допомогу – масаж, лікувальна фізкультура, реабілітаційні вправи, а також юридичну та психологічну підтримку волинянам з числа в'язнів-жертв нацизму. Активно залучають людей похилого віку до громадської діяльності, організовують їхній відпочинок та дозвілля, всіляко допомагають у повсякденному житті та побуті. Проект відбувається за фінансової підтримки Міжнародної громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність». Першим кроком в реалізації цього проекту стала екскурсія в культурно-археологічний комплекс «Пересопниця», що в селі Пересопниця на Рівненщині. Бажаючих поїхати до батьківщини української Первокниги зголосилося чимало. Сивочолих волинян навіть не злякав дощ, який того дня припинився лише після обіду…

Колись Пересопниця була столицею князівства. Сьогодні – це дивовижне і мальовниче село на березі річки Стубла, що на Рівненщині. Минулого року з нагоди 450-річчя Пересопницького євангелія тут спорудили потужний музейний комплекс, який займає територію понад кілометр. Наші екскурсанти побували в культурно-археологічному центрі «Пересопниця», яка складається із двох відділів: експозиції першого присвячені княжій Пересопниці – місту із яскравою історією, натомість в іншому розміщений музей Первокниги. В музеї для волинян провели напрочуд цікаву і пізнавальну екскурсію про історію виникнення села Пересопниця та його унікальну реліквію – Пересопницьке євангеліє. Потім туристи рушили на оглядовий майданчик, звідки відкривається краєвид на навколишні замки. Відвідали також княжий дитинець - фортецю періоду 12-13 століть. Екскурс у Давню Русь продовжив похід до помешкання княжого дружинника. Поруч у відпочинковій зоні у плетених з очерету бесідках просто неба можна було скуштувати гарячий козацький куліш і домашніх вареників, а також сфотографуватися на згадку.

Коли ми вже поверталися додому, Микола Якимович Новосад із села Підбереззя Горохівського району залюбки поділився своїми враженнями про екскурсію: для нас, старшого покоління, Пересопницьке євангеліє цінне насамперед тим, що це перша повна Біблія, яку написали живою народною українською мовою. Ця реліквія – наше коріння. Зважаючи на ті умови, в яких сьогодні перебуває українська мова, цінність цієї книги – непересічна, особливо для вивчення мови і культури всіх слов'янських народів. Ми мусимо усвідомити, що – це наша національна святиня, яка могла би так прислужилася справі відродження України.

Реалізовуючи проект «Без минулого немає майбутнього: медико-соціальна допомога людям, що постраждали від нацистських злочинів», який діє за фінансової підтримки міжнародної громадської організації «МФ «Взаєморозуміння і толерантність», працівники громадського об’єднання «Волинські перспективи» організовують зустрічі у клубі «Гарячі серця».

Люди літнього віку, які зазнали тяжких поневірянь на чужині, стали жертвами фашистських концтаборів, важкої примусової праці, відвідують гуртки «Моє здоров’я» та кулінарії. На таких гуртках вони діляться своїми рецептами і в приготуванні їжі, і щодо лікування своїх недуг, переглядають відеоролики. Зустрічаються, щоб разом відзначити свої дні народження.

10 жовтня учасники проекту зібралися, щоб переглянути фільм «Світ знає, що він українець», автором і режисером якого є Марія Олексіївна Андрушко. Зустріч була приурочена 120-ій річниці від дня народження всесвітньовідомого математика, уродженця Волині Михайла Кравчука.

Михайло Пилипович Кравчук – один з найвидатніших математиків ХХ ст., чиї праці стали фундаментом для розвитку різних галузей математичної науки.

Волинський краєзнавчий музей учасники проекту відвідали 25 жовтня. Зустріч була приурочена до 68-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників. На заході були присутні учні Луцького ВПУ будівництва та архітектури. Учасником заходу був і ветеран Великої вітчизняної війни Михайло Єрмін, який брав участь у визволенні України від нацистських загарбників.

Учасниками заходу до відзначення 68-ї річниці визволення України від фашистів стали і люди, які постраждали від нацистських злочинів. 27 жовтня на Меморіалі Вічної Слави відбулися урочисті заходи. Біля Стіни плачу відкрили пам?ятний знак жертвам концентраційних таборів часів Другої світової війни. Священнослужителі Української православної церкви відправили молебень та освятили знак. Потім лучани та представники влади поклали квіти до підніжжя стели Меморіалу.

Реалізовуючи проект «Без минулого немає майбутнього: медико-соціальна допомога людям, що постраждали від нацистських злочинів», який діє за фінансової підтримки міжнародної громадської організації «МФ «Взаєморозуміння і толерантність», працівники громадського об’єднання «Волинські перспективи», що у місті Луцьку, організували чергову зустріч у клубі «Гарячі серця».

Найзнаменнішими і найвеличнішими на початку Нового року є Різдвяні Свята. Саме цей період дозволяє відпочити від тяжкої фізичної праці, насамперед землеробської. В давні часи, оскільки вільного часу було вдосталь, його заповнювали різноманітними формами дозвілля. На третій день Різдва Христового сивочолих учасників проекту дзвінкими колядками та щедрівками привітали учні місцевих шкіл. Юні артисти привітали стареньких бабусь і дідусів з Новим 2013 роком і показали їм різдвяну виставу. Глядачі полинули у далекі біблійні часи, коли народився Спаситель світу, мандрували з мудрецями та пастухами за небесною зорею. Події вистави привели учасників до доброго господаря, який продав весь свій маєток і всі статки роздав хворим та убогим.

Присутні ділилися спогадами щодо традицій святкувань Різдва, Святого Василя та Водохреща у молоді роки. Пригадували, які були обряди в різних куточках України та Волині, як колись, в молодості, ходили колядувати та щедрувати. А учасники кулінарного гуртка ділилися старовинними рецептами приготування куті – багатої, щедрої та голодної – що залежало від дня приготування. Та й не тільки ділилися рецептами, а й пригостили всіх учасників смачними кутею і пирогами.

А потому, згадуючи молоді роки, усі разом співали колядки та щедрівки, прославляючи новонародженого Ісуса.

Фотогалерея:

joomlamodniyportal.ru