1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Вівторок квіт. 16

PDF Друк e-mail

Організація: Івано-Франківський осередок МГО "МФ "Взаєморозуміння та толерантність"

Номер заявки: 08-МЕД-10

Керівник проекту: Голод Богдан Михайлович

Назва проекту: "Програма медичної реабілітації та відновного лікування постраждалих від нацизму в роки Другої світової війни, жертв Сталінських репресій, бувших радянських військовополонених та дітей війни, які мешкають у Івано-Франківській області"

Термін дії проекту: 01.05.2010 - 01.05.2011

Кошти організатора програми: 239 808,00 грн.

Цільова група: 41 особа

Опис проекту:

Програма медичної реабілітації та відновного лікування постраждалих від нацизму в роки Другої світової війни, бувших радянських військовополонених, потерпілих від військових конфліктів та самотніх людей похилого віку, які проживають у Долинському районі Івано-Франківської області" впроваджувалась спільно з Долинською РДА та Долинською районною радою і, зокрема, із місцевим управлінням праці та соціального захисту населення, з іншими громадськими організаціями та державними установами області. Така співпраця налагоджувалася з метою не залишити поза увагою постраждалих осіб указаної категорії, які проживають на території всієї області.

Вибір для проекту Долинського району був обумовлений тим, що район мав непогані показники в соціально-економічному розвитку краю і можна було очікувати часткового фінансування проекту, що і було попередньо узгоджено із головою місцевої РДА. Одночасно, при впровадженні проекту, було налагоджено співпрацю із місцевими засобами масової інформації. Зокрема, відразу ж після погодження проекту, про започаткування проекту було проінформовано населення області через місцеву обласну радіомовну компанію та через обласне телебачення "Галичина". В подальшому співпраця із ЗМІ стала традиційною. З допомогою керівництва та журналістів обласної радіомовної компанії запроваджено програму "Доля тих, які вистояли і перемогли", в якій раз у два тижні голові місцевого осередку виділяється тридцять-сорок хвилин ефірного часу для інформування громадськості про хід виконання Проекту та прочитання художніх творів (оповідань та новел). Мета такої роботи із радіомовною компанією і, взагалі, із ЗМІ області - покращення зв'язку поколінь і передачі інформації молодому поколінню про долю тих, які дійсно вистояли у буремний час.

Для більш тісного зв'язку з учнями шкіл запроваджено виїзди у середні школи області працівниками проекту та когось із бувших місцевих остарбайтерів і їх виступи перед учнями школи та місцевою громадськістю. Такі заходи викликають певну зацікавленість місцевого населення, яке охоче їх відвідує. Такі виступи відбулися у Долинській середній школі, Кобацькій середній школі, Бурштинській середній школі, Богородчанській середній школі та у п'яти середніх школах м.Івано-Франківська. На такі зустрічі діти та внуки бувших остарбайтерів, в т.ч. і тих яких уже немає в живих, приносять спогади своїх близьких людей, збір яких організовано благодійною організацією "Карітас". До речі, спогади таких осіб теж звучать на місцевому радіо та на місцевому телебаченні.

Найбільш плідною за цей період була робота у відповідності до проекту по виявленню осіб, які потребують санаторно-курортного лікування із жертв націонал-соціалістських переслідувань. В межах проекту  оздоровлено 41 особа на загальну суму — 162 222 грн., і всі вони висловлюють слова вдячності за надане їм санаторне лікування і роботу при санаторії "Черче" волонтерів – студентів  Прикарпатського університету.

На жаль, не було одержання додаткових коштів від районної влади, хоча під час започаткування дії проекту така домовленість була.

Варто відзначити й те, що з ініціативи керівника проекту укладено угоду із відомим на Прикарпатті приватним адвокатом п. М.Кочутом про надання безкоштовної юридичної допомоги особам, які підпадають під дію проекту. Потреба в укладанні такої угоди виникла в зв'язку з окремими звернення таких осіб із питаннями складання заповітів, укладення договорів довічного утримання, договорів дарування, договорів найму житла, а також розподілу житлової площі, захисту майнових прав, тощо. За цей період кваліфіковану юридичну допомогу отримало 19 осіб.

Окрім того керівником проекту досягнуто домовленості із факультетом стоматології Івано-Франківського Медичного університету щодо безплатної дентальної імплантації для категорії людей, що попадають під дію проекту та з керівником соціальних аптек у м.Івано-Франківську щодо відпуску таким особам медикаментів по знижених цінах на суму 20-25 тисяч гривень.

Фотогалерея: