1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
П'ятниця бер. 29

PDF Друк e-mail

24-Fotowettbewerb-2013 RU









Назва проекту: "Служба медико-соціальної допомоги  на дому, організація зустрічей  та дозвілля 200 жертв націонал-соціалізму у Здолбунові і Переяслав–Хмельницькому"

Виконавці проекту: 

- Рівненськиій відокремлений підрозділ ГО "МФ "Взаєморозуміння і толерантність"

Керівник проекту - Суковата Людмила Дмитрівна

- Переяслав-Хмельницький відокремлений підрозділ ГО "МФ "Взаєморозуміння і толерантність"

Керівник проекту - Ковальська Анелія Віталіївна

Термін дії проекту:  01.01.2018 р. -  31.12.2020р.

Організатор програми сприяння "Заходи на благо жертв націонал-соціалізму":

Німецький фонд "Пам’ять, відповідальність і майбутнє", м. Берлін

Кошти організатора програми: 105 000 Євро

Мета проекту: Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля 200 жертв націонал-соціалізму у Здолбунові та Переяслав-Хмельницькому із залученням їхніх родичів та волонтерської молоді.

Опис проекту: Проект має охопити щонайменше 60 маломобільних, переважно одиноких осіб та 140 мобільних жертв нацизму. Заходи проекту у кожному регіоні спрямовані на наступне: 

  • покращення гігієничного та психоемоційного стану, а також забезпечення 60-ти маломобільних осіб у відповідності до потреб шляхом надання професійної медичної та соціальної допомоги на дому;
  • надання можливості 60-ти жертвам нацизму участі у соціальному житті та практичної допомоги у побуті шляхом організації відвідань на дому "кафе Теплий дім" за участі мобільних жертв нацизму та волонтерів;
  • уможливити для 140 мобільних жертв нацизму їхне суспільне визнання та участь у соціальному та культурному житті шляхом проведення культурних заходів та екскурсій;
  • протидіяти соціальній ізоляції жертв нацизму та задовольнити їхню потребу у визнанні та у передачі свого досвіду шляхом проведення культурних заходів за участі представників різних поколінь та волонтерської молоді;
  • організація та проведення щомісячних тренінгів з догляду за людьми похилого віку, в яких беруть участь волонтери та родичі жертв нацизму, психологічних тренінгів для співробітників проекту, волонтерів та родичів жертв нацизму.

З метою розвитку діалогу поколінь до вищенаведених заходів залучаються щонайменше 15 молодих волонтерів у кожному регіоні. 

Реалізація проекту:

Здолбунів

Продовжуючи реалізацію проекту члени цільової групи отримували комплекс медичної, соціальної, психологічної та правової допомоги.

Проектом передбачено обслуговування членів цільової групи на дому, які втратили здатність до самообслуговування. Спеціалісти проекту здійснювали гігієнічний, патронажний догляд. Кваліфікованим медичним фахівцем проводився медичний огляд, вимірювання артеріального тиску, рівня цукру в крові, робились електрокардіограми серця, надавались консультації. Придбання продуктів, прибирання квартири, оплата комунальних послуг, оформлення субсидій, обробка присадибної ділянки – все це дуже складно робити хворим людям похилого віку – на допомогу їм завжди приходив соціальний фахівець .

Так медичним фахівцем протягом року здійснено – 729 відвідувань, соціальним -771 .

Перукарем надано 180 консультацій членам цільової групи з питань індивідуальної гігієни, догляду за волоссям та шкірою голови.

Забезпечуючи умови активного життя членів цільової групи, проводились соціально-культурні заходи, які направлені на організацію дозвілля, подолання самотності та соціальної ізоляції. Серед заходів, що реалізовувались в рамках проекту є проведення зустрічей, творчих вечорів, майстер-класів, юридичних консультацій тощо. Так протягом року були проведені зустрічі з працівниками Пенсійного управління, банків, юристами. Цікаво і змістовно пройшов вечір - зустріч з спеціалістом обласного краєзнавчого музею, заслуженим працівником культури України Аллою Українець де відбулася презентація її книги "Традиційний одяг Рівненщини".

В ній, вперше, проведено дослідження особливостей народного одягу мешканців Рівненщини в різні історичні епохи. Присутніх вразила життєва активність, захоплення народознавчими пошуками і вони виявили бажання долучити свої сімейні реліквії до досліджень етнографа.

Надзвичайно цікавими були зустрічі з Володимиром Ісаєвим, який є автором радіо проекту "Унікальна людина", з журналісткою Радіо Свободи Валентиною Романюк. Присутні почули унікальну історію про видатну землячку Анну Валентинович, яка була однією з героїнь польського опозиційного руху та стала символом свободи та демократії у Польщі. Переглянули також і радіофільм про її нелегкий життєвий шлях " Донька України – мати Солідарності ".

Майстер-клас, проведений Іриною Кухар показав, як відроджуються українські традиції, виплітаючи з соломи "Дідухи", різдвяні віночки, павуки, янголи. Присутні охоче ділилися спогадами свого дитинства, розповідали про родинні традиції.

Так протягом року проведено 24 заходи, у яких взяли участь 414 чол.

Всі заходи проводились на високому рівні і сприяли активізації життєдіяльності, покращенню емоційного стану, подоланню соціальної ізольованості жертв нацизму.

Одним з напрямків реалізації проекту є також і проведення екскурсій по історичних місцях України. 44 члени цільової групи та волонтери побували на надзвичайно цікавій екскурсії у національному дендрологічному парку "Софіївка" – шедеврі світового садово-паркового мистецтва кінця ХV11- початку Х1Х століть що, на думку експертів, входить до списку десяти найкрасивіших парків Європи - м. Умань. Цікавою була також екскурсія і в стародавні монастирі міст: Корець, Новоград-Волинський , с. Тригір′я. Одним із "вічних" міст в Україні можна назвати Острог. Тут все справжнє, тут час немовби зупинився… Урбанізація і глобалізація… Ні, ця мальовнича місцина не знає плину часу. В Острозі на наших очах оживає середньовіччя з лицарями, замками, величними князями та вишуканими дамами. Спокій та велич, шляхетність та відвага – ось що відображає в собі місто на річці Вілії, куди була проведена також екскурсія.

Протягом звітного періоду проведено 3 екскурсії, у яких взяли участь 105 чол. - це члени цільової групи та волонтери.

Зустрічі "Теплий дім" - є запорукою діалогу поколінь, у ході якого в молоді посилюється відчуття історичної пам'яті і водночас формується почуття відповідальності за майбутнє. Вони відкривають нові сторінки людських біографій, усвідомлюючи скільки болю залишилось у серцях тих, хто й досі не може забути події Другої світової війни. Таким чином реалізація проекту дозволяє задовольнити потреби як літніх людей, так і потреби молоді, які отримують великий досвід волонтерської роботи. Протягом року проведено 36 зустрічей, у яких взяли участь 185 чол.

Надавалась і психологічна допомога за участю психологів-практиків, в рамках якої проводились тренінги на теми: "Люди літнього віку, як найбільш вразлива категорія, що потребує волонтерської підтримки ", "Стрес та методи стресу стійкості", "Творчий розвиток людей похилого віку, як фактор збереження життєдіяльності особистості", "Сезони душі: весна життя і літо відносин" та інші. Всього проведено 15 тренінгів. З них: 9 – психологічного напрямку та 6 –медичного.

Проект у ЗМІ та на сайтах міста:

  1. https://www.facebook.com/zdcenterlib/photos/pcb.2491543217628101/2491541764294913/?type=3&theater
  2. https://www.facebook.com/zdcenterlib/photos/pcb.2595254673923621/2595252830590472/?type=3&theater
  3. http://newlife.rv.ua/holovna/9-різне/6835-вдалося-втілити-немало-хороших-справ.html
  4. http://newlife.rv.ua/holovna/9-різне/6851-війна-і-важка-підневільна-праця.html
  5. https://www.facebook.com/hashtag/бібліотекатвоятериторія?source=feed_text&epa=HASHTAG
  6. https://www.facebook.com/zdcenterlib/photos/pcb.2160545434061216/2160543887394704/?type=3&theater
  7. https://www.facebook.com/zdcenterlib/photos/pcb.2148221398626953/2148219131960513/?type=3&theater
  8. https://www.facebook.com/zdcenterlib/photos/pcb.2089985627783864/2089983914450702/?type=3&theater
  9. https://www.facebook.com/zdcenterlib/photos/pcb.2032774110171683/2032773923505035/?type=3&theater

Фотогалерея:

joomlamodniyportal.ru

 

Переяслав

Закінчився другий рік реалізації проєкту «Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля жертв націонал-соціалізму у Переяславі-Хмельницькому» (2018-2020 роки). Потрібно сказати, що це головний і значимий проєкт у житті жертв націонал-соціалізму нашого регіону.

Протягом 2019 року робота в проєкті велася з двома цільовими групами:

  • Маломобільна - 30 осіб.
  • Мобільна - 70 осіб.

Медико-соціальна допомога – магістральний напрямок реалізації проєкту. Упродовж 2019 року у рамках надання медико-соціальної допомоги було здійснено:

  • фахівцем з надання медичної допомоги 729 відвідувань членів цільової групи;
  • фахівцем з надання соціальної допомоги 726 відвідування членів цільової групи;
  • надання консультативної допомоги перукарем 168 осіб.
  • члени цільової групи протягом дії проєкту отримали засоби гігієни на суму 81,6 тис. грн.

Серед проведених заходів:

  • медичні обстеження та медичний супровід членів цільової групи;
  • надання консультативної медичної допомоги, проведення психологічних тренінгів;
  • забезпечення засобами гігієни та медикаментами малозабезпечених тяжкохворих членів ЦГ;
  • надання соціальної допомоги за домашніми адресами;
  • робота групи самодопомоги та зустрічі за домашніми адресами у «Кафе «Теплий дім»;
  • організація дозвілля мобільних членів ЦГ (громадські, навчальні та культурні заходи, екскурсійні поїздки, відвідування театрів, зустрічі у Клубі «Пам'ять серця»);
  • вітання ювілярів;
  • проведення тренінгів та навчальних семінарів з питань догляду за людьми літнього віку (для волонтерів проекту та родичів членів ЦГ).

Чи не найбільш популярною послугою серед членів цільової групи, які залишаються максимально мобільними, є зустрічі в центрі, у Клубі «Пам'ять серця». Ці зустрічі покликані позбавити підопічних проєкту відчуття самотності, яке нерідко є найгострішою їхньою проблемою, вивести їх із стану соціальної ізоляції, подарувати радість спілкування як зі своїми однолітками, так і з представниками молодого покоління (волонтерами). Упродовж 2019 року було проведено 27 зустрічей. На заходах були присутні 812 учасників.

Особливо значимими в житті членів цільових груп проєкту стали зустрічі в Клубі «Пам'ять серця», під час проведення яких святкували 95-річчя в’язня концтаборів «Освенцім» та «Маутхаузен» Якова Ломаки (с. Дівички, 17 травня 2019 року) та Івана Сиси (с. Студеники, 12 серпня 2019 року). Ці зустрічі стали справжніми святами в ОТГ (об’єднаних територіальних громадах).

Незабутніми стали зустрічі та заходи з нагоди 75-ї річниці звільнення України від фашистських загарбників. У них взяли участь учасники проекту, волонтери, учнівська та студентська молодь міста разом з професорами та студентами Університету Магдебург-Стендаль (Німеччина), які перебували у Переяславі в рамках програми «Музика та її можливості для людей з обмеженими можливостями» та члени «Української спілки в’язнів – жертв нацизму» із тринадцяти областей України та міста Києва.

Вражаючими стали хвилини, коли молодь з Німеччина та України чистила «Камені спотикання» (Камені пам’яті) Єфросинії Пасацькій та Тетяні Трохименко. Молоді дівчата були відправлені примусово на роботи до фашистської Німеччини. Працювали в місті Хемніц на фабриці, а коли захворіли, їх було живцем спалено. До «Каменів спотикання» дівчатам були покладені живі квіти.

Потім усі перейшли в Сад Пам’яті, щоб вшанувати жертв нацизму та посадити нові саджанці. Два покоління - покоління сьогодення і покоління війни - разом поклали квіти до пам’ятного знаку. Тут також вони перегорнули сторінки книги «Діти війни» («Кіnder des Krieges»). Це спогади очевидців з України та Німеччини. Книга видана двома мовами за фінансової підтримки Німецького фонду «Пам'ять, відповідальність, майбутнє» та Центру політичної освіти землі Саксонія – Ангальт.

Від імені німецької делегації до усіх присутніх звернулася студентка Майя Барч: «Ми, професори та студенти Університету Магдебург-Стендаль надзвичайно вдячні за те, що знаходимося сьогодні на цьому місці. Для нас за честь саджати дерева для майбутніх поколінь тут, у Переяславі. Незалежно від національності та походження, найголовнішою для кожної людини є можливість спілкуватися та знаходити друзів. Я вважаю, що висловлю думку всіх присутніх, коли скажу, що змінити минуле неможливо, але ми повинні бути впевнені в тому, що подібні злочини не повторяться. Ці дерева є для нас символом миру. Нехай вони квітнуть і стають все сильнішими з плином часу, нехай думки про мир не полишають голови людей».

У звітному періоді було проведено 15 тренінгів, у тому числі - 3 квартальні для волонтерів. У тренінгах взяло участь 359 осіб.

Ефективність тренінгів, проведених для учасників проєкту, підтверджується підвищенням рівня їхніх соціокомунікативних та медичних навичок. Як свідчить аналіз, відбулося суттєве покращення психоемоційного стану учасників проєкту, простежується збереження їхньої повноцінної життєдіяльності. Серед подальших очікуваних результатів – зростання тривалості та якості життя членів цільової групи.

Варто вказати на значимість щоквартальних тренінгів для волонтерів. Ці тренінги сприяли соціальній мотивації волонтерів, давали можливість проаналізувати ті психологічні та фізичні труднощі, які виникають у процесі волонтерської діяльності. Під час тренінгів волонтери вчилися відновлювати власний психоемоційний стан.

18 вересня 2019 року був проведений тренінг для членів цільової групи, їхніх родичів, групи самодопомоги та волонтерів на тему «Активізація творчого потенціалу літніх людей як спосіб збереження їхнього психічного здоров’я і душевної рівноваги» за участю команди Міжнародного проєкту (WIZID) «Цінності інклюзії - це діалог у громадянському суспільстві» (м.Магдебург, Німеччина).

Його провела кандидат психологічних наук, доцент ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Світлана Герасіна. Під час тренінгу йшлося про сучасний простір арттерапії, про можливість відновлення психоемоційного стану за посередництвом ізотерапії, музикотерапії, бібліотерапії, рукоділля та інших занять. Учасники тренінгу мали можливість розкрити свої таланти у виконанні пісень, декламуванні поезій. А ті, хто має хист до вишивання, представили свої творчі доробки.

Відбувся під час тренінгу і міжнародний курс навчання «сидячим танцям», які практикують для людей з обмеженими фізичними можливостями. Інга Знахорська, медична сестра Резиденції для людей похилого віку (м. Магдебург, Німеччина), продемонструвала на практиці, як такі танці виконують в Магдебурзі. Танцювали усі, навіть ті, хто, у зв’язку з інвалідністю, уже давно не відчував задоволення від танцю.

Зустрічі за домашніми адресами «Кафе «Теплий дім»

Зустрічі за домашніми адресами для тих, хто належить до числа маломобільних, - це можливість позбавитись відчуття повної соціальної ізоляції. Під час спілкування у «Кафе «Теплий дім» учасники проєкту знову усвідомлюють власну значимість, відчувають турботу оточуючих, а отже, отримують потужний душевний заряд і позитивний настрій на найближчий час. Особливо цікавими були зустрічі, у яких брав участь волонтер Громадської організації «Акція спокути – заради миру» (м.Берлін, Німеччина) Антон Зальфнер. Він вчив українську мову і це давало йому можливість спілкуватися зі старенькими на різні теми.

Зустрічі за домашніми адресами – це надзвичайно потрібний напрямок роботи в проєкті. За рік було організовано і проведено 36 таких зустрічей. У їх проведенні взяло участь 127 учасників.

Волонтерська допомога

Волонтери проєкту (студенти та учні) активно допомагали членам ЦГ, усвідомлюючи, що ця допомога надзвичайно важлива і потрібна їхнім старшим самотнім друзям. Вони працювали на присадибних ділянках, в будинках та квартирах. У зимові місяці розчищали подвір’я від снігу. Приносили ліки та продукти харчування, а також проводили «Години спілкування». Вони різні за віком, професіями і вподобаннями, але їх об’єднує одне бажання: допомогти тим, хто потребує підтримки. Найстаршому волонтеру проекту – 80 років, наймолодшому – 12. Всього у проєкті працювало 30 волонтерів.

До роботи в проєкті приєднався волонтер Громадської організації «Акція спокути – заради миру» (м.Берлін, Німеччина). Завершуючи свою волонтерську діяльність в нашому проекті, Антон сказав: «Моя волонтерська діяльність в Україні – це особливий період мого життя. Тут я пізнавав українську державу, її історію, культуру і традиції, вчив українську мову. У Переяславі я познайомився і подружився з людьми, яких називають жертвами нацизму. Я вивчав їхні біографії, цікавився долями і, звичайно, переймався їхніми проблемами. Я надавав посильну допомогу усім, хто її потребував. Разом з молоддю і старшим поколінням ми вели діалог в ім’я миру і майбутнього наших держав!»

Діана Грись, студентка-волонтер, зазначає: «Я вже три роки займаюся волонтерськими справами в проєкті. Саме це дало мені можливість глибше і різноманітно пізнати життя старшого покоління. Для мене волонтерство – це поклик душі! Це потреба допомагати тим, хто уже не може справитися зі своїми проблемами. Адже це прекрасно - дарувати таким людям радість відчути себе потрібними і захищеними!»

5 грудня 2019 року, з нагоди Міжнародного Дня волонтера, в Будинку освіти відбулася зустріч волонтерів клубу «Пам’ять серця». У роботі святкового зібрання взяла участь заступник міського голови Валентина Губенко. Вона привітала присутніх з волонтерським святом, побажала їм міцного здоров’я та активної волонтерської діяльності. Подарунки та Подяки міської ради вона вручила на святі волонтерам (пенсіонерам): Ніні Лисенко та Антоніні Шпитальовій, студентці 3 курсу Переяслав-Хмельницького педагогічного університету Діані Грись. Інші волонтери отримали Подяки від керівника проєкту Анелії Ковальської.

Екскурсії та поїздки

Екскурсії та поїздки надзвичайно популярні серед тих членів цільової групи, які ще сповнені життєвої енергії і прагнуть емоційно збагачуватися. Незабутнє враження на них справили поїздки історичними місцями столиці України міста Києва, Київщини та Переяславського краю. Відвідання театру драми і комедії ім. Лесі Українки та Черкаського драматичного театру імені Т.Шевченка. Вони захоплювалися грою артистів у виставах «Занадто одружений таксист», «Наталка-Полтавка», «Обережно – жінки». Разом з волонтерами проєкту члени мобільної цільової групи побували в музеї-діорамі «Битва за Дніпро в районі Букринського плацдарму» та музеї «Кобзарства».

Всього було проведено 5 таких заходів. Кількість учасників - 174.

Проект у ЗМІ та на сайтах міста

Хід реалізації проєкту висвітлювався, в новинах телерадіокомпанії «Альта», на сайтах міста.

  1. Про 8 Березня, 6.03.2019)
  2. День визволення в’язнів 11 квітня
  3. Дню пам’яті і примирення присвячується зустріч в клубі 8 травня
  4. Про хід реалізації проекту і зустріч 18 вересня
  5. Зустріч 29 жовтня 75 років визвол.України
  6. Зустріч 5 грудня – день волонтерів
  7. Зустріч до Нового Року 24 грудня 2019р.
  8. Другий рік реалізації проекту 30 грудня 2019р.

Фотогалерея:

joomlamodniyportal.ru