1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
П'ятниця квіт. 19

PDF Друк e-mail

Назва проекту: Міжнародний молодіжний проект «Хмельницький–Вупперталь»

Виконавець проекту: Секретаріат Правління МГО "МФ "Взаєморозуміння і толерантність"

Координатор проекту: Сочка Л.І., керівник-головний спеціаліст відділу міжнародних зв’язків і розвитку програм

Термін дії проекту: 15.12.2013 р. – 31.05.2015 р.

Бюджет проекту: 111 775 грн.

Учасники проекту: Навчально-виховний комплекс №10 м. Хмельницький (куратор Л.Стецюк), Гімназія ім. Йоганнеса Рау м. Вупперталь (куратори  Р.Кокенбрінк, У.Гофманн-Фервольт), Державний архів Хмельницької області, Крайове об’єднання Райнланд

Мета проекту: Спонукання молодого покоління до вивчення маловідомих сторінок історії Другої світової війни, пов’язаних з історією нацистської окупації України, поширення цих знань у суспільстві. Пропаганда ідей гуманізму та толерантності. Руйнація стереотипів, протидія екстремізму та ксенофобії, розвиток німецько-українських відносин.

Опис проекту: Дослідження листів польової пошти колишніх радянських та німецьких солдат, які проводяться молодіжними групами у Хмельницькому та Вупперталі. Обидві групи опрацьовують фонди листів військовослужбовців німецької та радянської армії, які зберігаються в Державному архіві Хмельницької області. Молоді люди транскрибують, аналізують листи, опрацьовують їх за допомогою питальника, проводять порівняльний аналіз. Під час двох запланованих візитів груп одна до одної вони обмінюються результатами досліджень. Українська група проводить пошук родин радянських військовослужбовців у Хмельницькій області, з тим, щоб влітку 2014 року разом з німецькою молоддю вручити їм недоставлені листи. Німецька група теж докладає зусиль для пошуку родин авторів німецьких листів. Держархів Хмельницької області та Крайове об’єднання Райнланд надає консультативну допомогу.

Заплановане видання методичного посібника форматом А4 на двох мовах, в яке увійдуть по 5 відібраних листів німецьких та радянських солдат, їх повний аналіз, зразок питальника, історія появи цих фондів, вступна стаття наукового консультанта проекту, статті кураторів проекту з українського та німецького боку, інтерв’ю з колишнім солдатом, фотографії, які ілюструють проектну роботу.

Видання служитиме прикладом залучення молоді до конкретної пошукової роботи на місцевих історичних матеріалах. Зручний формат дозволить використовувати посібник для поглибленого вивчення історії рідного краю та у позашкільній виховній роботі.

Транскрибовані та перекладені листи стануть важливим джерелом історичних знань для фахівців та зацікавленої громадськості.

Оприлюднення всіх листів у науковому виданні дозволить ознайомитись з недоступними досі фондами Держархіву Хмельницької області.

Відгуки української групи після поїздки:

1. Борсук Андрій

2. Кочетова Анна

3. Бойко Анастасія

4. Гонтківська Анастасія

5. Мазур Анастасія

6. Супрович Руслан

7. Мандзій Євген 

 

Фотогалерея:

joomlamodniyportal.ru